Tennispark Kralingen

Tennispark Kralingen is nu al jaren de vaste tennislocatie in de zomer voor Passing Shot. Zowel de voor- als de najaarscompetitie wordt op de banen in Kralingen gehouden, en bijna alle trainingen, clubmiddagen, -avonden, activiteiten en toernooien van april t/m oktober worden op dit tennispark gehouden.

Het sportcomplex in Kralingen wordt in 1879 als schaatsvereniging IJsclub Kralingen opgericht. Een groot weiland wordt jaarlijks met water uit de Kralingse Plas onder water gezet, en zo kan er geschaatst worden. In 1904 worden naast de schaatsbanen voor het eerst tennisbanen aangelegd om ook in de zomer inkomsten te blijven genereren. Toch blijft de schaatssport prominent aanwezig op de IJsclub; in 1947 wordt zelfs het Nederlands Kampioenschap Schaatsen op de IJsclub georganiseerd. In 1982 wordt echter besloten om een nieuw complex te bouwen met zestien gravelbanen en vier squashbanen. ’s Winters worden de banen nog onder water gezet om de schaatstraditie in ere te houden, maar de tennissport wordt langzaamaan dominanter op het sportcomplex. Omdat de schaatsactiviteiten al jaren verliesgevend zijn, wordt in 1993 besloten om de schaatsbaan op te heffen; vanaf dat moment wordt er alleen nog getennist en gesquasht op de Ijsclub. In 2008 wordt de grond van de IJsclub gekocht door Fortis ASR met de intentie om woningen te bouwen, als gevolg van een geplande wijziging van het bestemmingsplan door de deelgemeente. IJsclub Kralingen lijkt voorgoed te verdwijnen. Maar buurtvereniging BLIJ komt namens de omwonenden en andere sympathisanten van de rijke traditie van de IJsclub in actie, en richt de Stichting Behoud de IJsclub op. De stichting overtuigt de deelgemeente ervan dat het mogelijk is om gezonde financiële exploitatie te verzorgen op het tennispark. De gemeente gaat overstag en besluit het bestemmingsplan niet te wijzigen. In 2012 wordt Tony Khan van Sportswise uit Tennispark het Centrum aangetrokken om de grond te pachten en het tennispark te exploiteren. Hij verbouwt de kantine grondig, gaat aan de slag met de banen, en brengt ambitie en enthousiasme terug op het terrein. Het traditionele ‘IJsclub Kralingen’ wordt vervangen door een accurater en frisser ‘Tennispark Kralingen’, maar in de volksmond zullen kenners het nog wel een tijdje de IJsclub blijven noemen.

Op Tennispark Kralingen tennissen momenteel verschillende verenigingen en groepen, waaronder LTC Kralingen, seniorentennisvereniging NRV, en natuurlijjk studententennisvereniging Passing Shot. Daarnaast zijn er dagelijks omwonende tennisliefhebbers te vinden die op eigen naam een baan huren en een balletje komen slaan. Focus Tennis Academy en de KNLTB geven beide op hoog niveau trainingen op een van de weinige overgebleven gravelbanen van de regio. Sinds 2014 wordt er een officieel open toernooi georganiseerd door Passing Shot en LTC Kralingen: Kralingen Open.

Tennispark Kralingen